Aanmelden
Benefina | Boekhouder Amsterdam | Boekhouder Den Haag

Webshop verkoop – btw regels binnen en buiten Nederland

koppeling-webshop

U moet nu in beginsel Nederlandse btw in rekening brengen. Wanneer u echter op jaarbasis meer dan het drempelbedrag aan producten verkoopt, moet u zich registreren in dat andere EU-land.

U moet dan het btw-tarief van dat land toepassen en daar de btw aan de belastingdienst afdragen.

Verkoop webshop btw binnen Nederland

Verkoopt u een product aan een particulier of ondernemer die woont of is gevestigd in Nederland? Dan moet u in beide gevallen de btw in rekening brengen en deze afdragen aan de Belastingdienst in Nederland.

Verkoop webshop en btw binnen de Europese Unie

Btw bij verkoop aan particulieren (vanaf 1 juli 2021)

Met ingang van 1 juli veranderen de btw-regels voor verkopen aan particulieren. Hierdoor moet u in beginsel de btw van het EU-land van aankomst in rekening brengen. U moet dan het btw-tarief van dat land toepassen en de btw aan dat land afdragen. Dit kunt u doen door middel van het One Stop Shop systeem. Hiermee kunt u in één periodieke aangifte al uw verkopen aangeven en de btw hierover afdragen. Alleen wanneer uw totale jaarlijkse omzet van afstandsverkopen onder de € 10.000 blijft, mag u Nederlandse btw in rekening brengen.

Wanneer de goederen van buiten de EU afkomstig zijn, dan gelden andere regels. Bij goederen met een waarde onder de € 150, kunt u zich in Nederland registreren voor de Invoerregeling. U hoeft dan geen btw te betalen voor het invoeren van de producten. Bij tussenkomst van een platform (zoals Bol.com of Amazon) is het platform de btw verschuldigd als de goederen niet duurder zijn dan € 150.


Webshopverkoop aan btw-ondernemer

Verkoopt u producten aan een btw-ondernemer binnen de Europese Unie? Dan mag u het 0% btw-tarief hanteren op uw factuur en btw-aangifte. Dit noemen we een intracommunautaire levering. U moet wel aan de volgende eisen voldoen:

  1. de artikelen moeten naar het andere EU-land zijn vervoerd; en
  2. u moet kunnen aantonen dat u de artikelen verkocht heeft aan een btw-ondernemer. Vraag dus om het btw-nummer van uw afnemer.

Bewaar deze documenten altijd in uw administratie. Mocht de administratie niet compleet zijn dan kan de Belastingdienst een naheffing en een boete opleggen.

Webshopverkoop en btw buiten de Europese Unie

Verkoopt u producten aan een afnemer buiten de Europese Unie? Dan hoeft u geen btw in rekening te brengen en af te dragen. Wel moet in de aangifte omzetbelasting de omzet worden opgenomen. Ook in dit geval moet worden aangetoond dat de producten vervoerd zijn naar het buitenland.

‘S-GRAVENHAGE

Prinses Margrietplantsoen 33
2595 AM Den Haag
Mailbox 225
Tel.: +31(0)70 - 701 3485

Post kan afgegeven worden bij balie business center (3de etage).

AMSTERDAM

Gustav Mahlerplein 2
1082 MA Amsterdam
Tel.: +31(0)20 - 809 72 74

Post kan afgegeven worden bij balie begane grond.

BENEFINA GROEP

Benefina B.V. maakt onderdeel uit van de Benefina Groep.
- Benefina B.V.
- Benefina Collect B.V.
- iWeb B.V.