Aanmelden
Benefina | Boekhouder Amsterdam | Boekhouder Den Haag

Wanneer overstappen van eenmanszaak naar BV?

eenmanszaak-bv

Sterker overkomen

In het buitenland kennen ze de eenmanszaak niet. Hierdoor kunnen partijen wantrouwend kijken naar de eenmanszaak als ondernemingsvorm.

Maar soms “tel” je ook niet mee als eenmanszaak tussen de Hollandse B.V.’s, al is deze tendens aan het afnemen.

RISICO’S BETER KUNNEN OPVANGEN

Als je een BV-structuur gebruikt met een holding met daaronder meerdere werk-BV’s dan kun je risicovolle zaken plaatsen onder werk-BV “A”, terwijl je de winstgevende zekerheden laat plaatsvinden onder werk-BV “B”. Daarnaast kun je de winst door laten stromen naar de holding, waarin nooit iets risicovols gebeurt. Hierdoor stel je het bedrijfsvermogen zeker. Dit kun je niet doen in een eenmanszaak.
Daarnaast ben je bij een faillissement in een eenmanszaak altijd privé aansprakelijk, waardoor je privé vermogen op het spel staat bij faillissement.


Een eigenaar van een eenmanszaak betaalt inkomstenbelasting over de winst. Een BV betaalt vennootschapsbelasting en eventueel dividendbelasting. De directeur-grootaandeelhouder (dga) van een BV betaalt daarnaast inkomstenbelasting over zijn fiscaal minimaal loon en over uitgekeerd dividend.


Financiële overwegingen, wanneer wordt het fiscaal aantrekkelijk om een BV te worden?

Anders gezegd: wat is het omslagpunt waarbij de BV voordeliger wordt ten opzichte van de eenmanszaak?

Financiële experts zijn het hier niet altijd over eens, maar gemiddeld kun je uitgaan van een omslagpunt bij een winst van 150.000 euro of meer. Boven de 150.000 euro ben je fiscaal beter af vanwege het standaard lagere tarief van de vennootschapsbelasting. Dit weegt dan meer op tegen de aftrekposten van een eenmanszaak en de trapsgewijs stijgende inkomstenbelasting.

Je moet wel een stabiele omzet hebben als je een BV opricht. Als de zaken minder goed gaan, is het voor een eenmanszaak relatief eenvoudig om dit op te vangen. Een eenmanszaak betaalt vanwege de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling weinig belasting bij een lage omzet. Het belastingtarief is bij een BV vlak en daardoor pas gunstig boven het omslagpunt van 150.000 euro.

Daar komt bij dat je als dga jezelf minimaal een jaarsalaris van 44.000 euro moet uitbalen en dus ook ieder jaar dezelfde hoeveelheid inkomstenbelasting moet betalen over dit bedrag. Als je een slecht jaar draait, betaal je in een BV daardoor in verhouding veel meer inkomstenbelasting dan wanneer je een eenmanszaak hebt.

‘S-GRAVENHAGE

Prinses Margrietplantsoen 33
2595 AM Den Haag
Mailbox 225
Tel.: +31(0)70 - 701 3485

Post kan afgegeven worden bij balie business center (3de etage).

AMSTERDAM

Gustav Mahlerplein 2
1082 MA Amsterdam
Tel.: +31(0)20 - 809 72 74

Post kan afgegeven worden bij balie begane grond.

BENEFINA GROEP

Benefina B.V. maakt onderdeel uit van de Benefina Groep.
- Benefina B.V.
- Benefina Collect B.V.
- iWeb B.V.