Maakt u kosten voor eten en drinken voor uzelf, uw personeel of uw zakenrelaties? Dan kunt u de btw hierover niet aftrekken als:
Schaf je de auto zakelijk aan of juist privé? Wat is verstandiger? Hoe zit het met leasen en verzekeringen? Hier enkele tips om je bij deze keuzes te helpen.
Aanschaf zakelijk of privé?
Een van de belangrijkste keuzes waar de ondernemer wat zijn autogebruik betreft voor staat, is de vraag of je de auto privé of zakelijk aanschaft, en of je deze tot de bedrijfsmiddelen rekent. In het laatste geval komen de kosten van de auto ten laste van de onderneming en zijn ze aftrekbaar van de winst.
Maar privé rij je dan een ‘auto van de zaak’ en daarvoor krijgt de ondernemer privé een fiscale bijtelling van vijfentwintig procent van de cataloguswaarde van de auto, of in het geval van een milieuvriendelijkere auto, 4, 15 of 21 procent.
Op de bijtellingsregel is één uitzondering: rijd je per jaar minder dan vijfhonderd kilometer voor privé-doeleinden, dan vervalt de bijtelling. Dat moet je met een gedetailleerd overzicht van alle ritten wel kunnen aantonen.
Auto kopen
Een auto kopen is aantrekkelijk als je die in één keer kunt betalen of als je goed kunt onderhandelen met de dealer. Kopen is ook een goede optie als je lang met de auto wilt doen. Dan kun je de afschrijving uitsmeren over meer jaren of de laatste jaren afschrijvingsvrij rijden.
Lenen in privé kan ook. Bij een persoonlijke lening besteed je het geleende bedrag direct aan de auto. Stem wel de looptijd van de lening af op de gebruiksduur van de auto.
Kilometers in rekening bij uw bedrijf
Rij je voor de zaak in de eigen auto, dan kun je als ondernemer per zakelijk gereden kilometer belastingvrij negentien eurocent in rekening brengen bij jouw bedrijf. Daardoor kan het – als je veel zakelijke kilometers maakt – interessant zijn om de auto privé te houden.
Of dat echt zo is, is per geval verschillend. Om wat voor auto gaat het, wat is de aanschafprijs, hoe financier je, hoeveel kilometers rij je? Een accountant of boekhouder kan daarin inzicht geven.
Ook handig: De autokostenberekenaar.
Auto leasen
Leasen is beter als je geld wilt vrijhouden voor andere grote uitgaven. Met één vast maandbedrag weet je waar je aan toe bent. Bij leasen heb je ook geen omkijken naar onderhoud en verzekeringen.
Privé leasen vaak duur
Of je een auto least of via het bedrijf zelf aanschaft maakt voor jouw privé-situatie niets uit. Wel is het privé leasen van de auto vaak te duur. De kosten per kilometer zijn immers altijd hoger dan de negentien eurocent die je vervolgens bij jouw bedrijf declareert.
Overigens dient de keuze zakelijk of privé niet alleen voor de inkomstenbelasting, maar ook voor de btw gemaakt te worden. Beide keuzes geschieden onafhankelijk van elkaar.
Auto verzekeren
Het loont de moeite kritisch te kijken naar de autoverzekeringen. Bij leasen inclusief verzekering betaal je alle premies. Leasemaatschappijen werken niet met een bonus-malussysteem, dus je bouwt geen no-claimkorting op. Leasen zonder verzekering kan dan ook aantrekkelijk zijn als je weinig schade rijdt.
Andersom geldt natuurlijk dat brokkenmakers beter af zijn op de polis van de leasemaatschappij. Verder kan het interessant zijn om de privé-motorrijtuigen van de medewerkers onder te brengen in een collectief contract. Ook de auto’s van de partners kunnen in zo’n contract worden opgenomen. Veel auto’s en een gunstig schadeverloop kunnen een flinke korting opleveren.
Wilt u opvallen of juist niet?
Een auto moet uiteraard bij jouw bedrijf passen. Met een auto zeg je iets over jouw onderneming én over jezelf. Wil je opvallen, of juist een meer zakelijke, representatieve uitstraling? Dat is een belangrijke afweging bij de keuze voor een auto.
Kijk naar privé-situatie
Kijk ook goed naar jouw privé-situatie. Ondernemers zijn nogal eens geneigd hun persoonlijke omstandigheden te vergeten en zich vooral te fixeren op hun zaak. Maar die mooie coupé waar je nu zo gek van bent, kan over twee jaar, als de kinderen wat groter zijn, misschien helemaal niet meer zo praktisch zijn. Een auto is emotie, maar je moet er óók goed over nadenken.