Aanmelden
Benefina | Boekhouder Amsterdam | Boekhouder Den Haag

Accountant

Boekhouder of accountant?

Er is vaak onduidelijkheid over het verschil tussen boekhouders en accountants, dit komt omdat de termen vaak door elkaar worden gebruikt.

Boekhouder Benefina
Onze senior boekhouders hebben een MBA opleiding (Master of Business Administration). Dit is de hoogst haalbare opleiding op het gebied van bedrijfsadministratie en boekhouding.

– Het onderhouden van de boekhouding.
– Jaarrekeningen opstellen.
– Het opstellen en indienen van belastingaangiftes (BTW-aangifte, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, etc.).
– Facturen opstellen en versturen.
– Uitvoeren van de salarisadministratie.

Accountant
De naam ‘accountant’ is een beschermde titel. Dat wil zeggen dat niet iedereen zich zomaar accountant mag noemen, maar dat je deze titel door middel van een opleiding moet verdienen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een AA accountant (Accountant-Administratieconsulent) en een RA accountant (Registeraccountant). De AA accountant heeft de titel verdiend dankzij een afgeronde HBO Accountancy opleiding en de RA accountant heeft deze opleiding op universitair niveau afgerond. Kortom, bij een accountant kun je erop vertrouwen dat de persoon in kwestie een goede kennis van de theorie in huis heeft. Een accountant is immers ook verplicht om jaarlijks opleidingen te volgen om de kennis op het gewenste niveau te houden (middels PE-punten).

– Het inrichten/opzetten van de boekhouding.
– Controle van de bedrijfsadministratie.
– Opgestelde jaarrekeningen controleren.
– Het opstellen van accountantsverklaringen.

Het verschil
Over het algemeen heeft een accountant een meer controlerende rol en een boekhouder meer een uitvoerende functie. Toch zijn er in de praktijk ook veel overlappende werkzaamheden en zijn er accountants die uitvoerende taken aanbieden. Voor de zeer complexe vraagstukken, zal een boekhouder een ondernemer echter altijd doorverwijzen naar een accountant. Denk bijvoorbeeld maar aan een overname of een grote benodigde investering waarbij een lening van een bank nodig is. Een boekhouder heeft daarentegen meestal meer kennis in huis over het daadwerkelijk voeren van de boekhouding en over de belastingregels voor ondernemers.

Het contact met een accountant is vaak op vaste momenten in het jaar (bijvoorbeeld eens per kwartaal) en tussendoor eventueel voor advies. Een accountant is daarom meestal minder betrokken bij je bedrijf dan een boekhouder. Het controleren van je boekhouding neemt immers minder tijd in beslag dan het beheer ervan. De betrokkenheid van de boekhouder heeft voor een groot deel te maken met hoeveel je van je administratie zelf doet en hoeveel je uitbesteedt aan het administratiekantoor. Doordat boekhouders dicht bij de administratie zitten en in de meeste gevallen in ieder geval een deel van je bedrijfsadministratie tot hun beheer hebben, zijn ze vaak nauw betrokken bij je bedrijf en heb je bij overleg meestal niet veel woorden nodig om een bericht over te brengen.

Als u een accountantsverklaring of een accountantscontrole nodig heeft, dan regelt uw Benefina accountmanager een goede accountant voor een goedkoper tarief dan normaal.
Via ons bent u voordeliger uit, dan rechtstreeks zaken doen met een accountant.

‘S-GRAVENHAGE

Prinses Margrietplantsoen 33
2595 AM Den Haag
Mailbox 225
Tel.: +31(0)70 - 701 3485

Post kan afgegeven worden bij balie business center (3de etage).

AMSTERDAM

Gustav Mahlerplein 2
1082 MA Amsterdam
Tel.: +31(0)20 - 809 72 74

Post kan afgegeven worden bij balie begane grond.

BENEFINA GROEP

Benefina B.V. maakt onderdeel uit van de Benefina Groep.
- Benefina B.V.
- Benefina Collect B.V.
- iWeb B.V.